Saxat från Aftonbladet.se PLUS
Här är smittspridarna
- och huskurerna och produkterna du behöver för att skydda dig
God handhygien är avgörande för den som vill undvika att smittas av kräksjukan.
Dessutom finns en rad smittspridare att se upp med.
För att minimera risken för smitta är det viktigt med extremt god handhygien.
- Egentligen tvättar sig folk inte speciellt noga om händerna. Ringarna sitter där, och så tar de lite tvål, gnuggar lite och sköljer av - då har de inte tvättat mellan fingrarna, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog vid smittskyddsinstitutet.
Tvätta gosedjuren
Man kan också försöka tvätta smittade ytor med klorprodukter och tvätta textilier i tvättmaskin. Handtvätta inte - inte ens barnens ömtåliga nalle.
- Handtvättar man gosedjuren kan virus stänka upp. Helst ska man nog se till att favoritgosedjuret är tvättbart i maskin - och gärna köpa den i ett par-tre exemplar också, haha!
För att få bort virus från händerna rekommenderas tvål och vatten, och därefter handdesinfektionsmedel (t ex alcogel). För att få bort virus från håda ytor - exempelvis golv och toaletter - rekommenderas klorprodukter - sprit anses inte räcka. För att rengöra textilier som utsatts för smitta: tvätta i tvättmaskin. Välj hellre 60 än 40 grader. Undvik handtvätt - virus kan stänka upp på dig.
Smittan yr upp
Var försiktig när du hanterar kuddar, mattor och andra porösa material som varit utsatta för smitta - virus kan yra upp. Hantera intorkat kräk med försiktighet - viruset kan fortfarande vara levande. Torkar du andras spyor? Underlätta rengöringen genom att ha kortärmad tröja och korta naglar. Ha inte ringar och klocka på dig.
Du kan använda munskydd när du torkar spyor - men använd det bara en kort tid och släng det omedelbart efteråt. Virus kan samlas i munskyddet och finns då farligt nära munnen.
Det viktigaste är att tvätta händerna ofta och noga - tvätta även mellan fingrarna. Komplettera gärna med handdesinfektionsmedel (t ex alcogel).
Stäng toalocket
Den som är sjuk bör stänga toalettlocket innan han/hon spolar för att undvika stänk. Använder du samma toalett som en smittad: undvik att röra vid kranen, spolknappen, lampknappen och andra ytor som den sjuke kan ha rört vid efter att du tvättat händerna.
Maria Wångersjö
Se upp med smittspridarna
Toaletten - speciellt om den stänker när du spolar
Spolknappen
Vattenkranen på toaletten
Lampknappen på toaletten
Dörrhandtaget till toaletten
Disktrasan - släng om du torkat kräk med den
Gosedjuren - tvätta i tvättmaskin! Handtvätta inte - virus och bakterier kan stänka på dig
Kudden - virus och bakterier kan yra upp när du bäddar
Nappar och andra leksaker som barn har i munnen
Glas och muggar som sjuka druckit ur
Tandborsten - står ofta i riskzonen för stänk från handtvätt
Maten - en magsjuk person ska aldrig laga mat till andra
Tre huskurer för att undvika smitta:
De har ingen vetenskapligt bevisad effekt för att hålla smittan borta, men är inte skadliga under en begränsad period om du vet att någon nära dig är sjuk.
Vitpeppar. 10 hela korn sväljes med vatten varje dag. En klassiker, flitigt använd av personal inom barnomsorgen.
Tranbärsjuice. Ett glas om dagen.
Whisky. En hutt om dagen. Ej till barn eller personer som dricker för mycket alkohol.
3 produkter mot kräk
Munskydd - när du måste torka andras spyor. Släng efter användning. 135 kr för 50 st på apoteket.
Alcogel - att använda efter tvätt med tvål och vatten. 33 kr för 150 ml på apoteket.
Klorin - att tvätta toaletten med. Effektivare än sprit. Ca 25 kr för 1,5 liter i livsmedelsbutik.
Kräkviruset - exakt så smittar det
Viruset finns i den smittades kräk och avföring. Det utsöndras inte via andningen eller vid nysningar och hostningar.
Viruset kan fastna på andra ytor när den smittade kräks eller bajsar, dels genom stänk och spill, dels genom att den smittade får virus på huden via egna kräkningar eller avföring och sedan inte tvättar sig tillräckligt noga. Lagar den smittade mat med otillräckligt rengjorda händer kan viruset hamna i maten.
Man smittas troligtvis enbart genom att få in virus i munnen. Det räcker med tio partiklar. I en kaskadkräkning finns miljarder partiklar.
Oftast kommer viruset till munnen via de egna händerna.
Vistas man i ett rum där en smittad har kräkts eller bajsat, så att virus yrt omkring i luften, kan det förmodligen räcka att andas in tillräckligt många virus - de kan då fastna på tungan och alltså komma in i munnen via andningen.
Från det att man utsatts för viruset första gången till dess att man blir sjuk (inkubationstiden) tar det 1-2 dygn. Under den tiden smittar man troligtvis inte andra - och gör man det är det enbart genom dålig handhygien efter toalettbesök.
Efter att man haft sista symtomen finns virus i avföringen under en tid framöver - minst ett par dagar, troligtvis mer. Det är alltså återigen enbart genom dålig handhygien efter toalettbesök man kan smitta andra.
Det är oklart hur länge viruset lever utanför kroppen. Minst några dagar klarar det sig på till exempel en toasits, en matta eller ett golv. Otillräckligt rengjorda eller vädrade rum kan alltså också föra smittan vidare till andra, trots att ingen som är sjuk vistas i lokalerna.
Viruset kan troligtvis leva längre utanför kroppen om det finns i en kräkflaga än om det är "ensamt".
Faktagranskat av Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet
Fräschish. Kan dock inte säga att jag är verken skämd eller förfärad. Ha, har la jobbat inom hemtjänsten jag.
Mm, tack. Nu undrar jag över hur jag bäst ska dra mig ur den gemensamma lunchen i morgon, vem vet vilka smittor som kan spridas.
Ja du det kommer bli ett jävla kalvande...
Fy fan, kanske sjukskriver mig för i morgon redan i dag...
Bäst du tar med en spypåse i bilen då...